2013. szept. 27.

Péterem idei fejlesztődése

A nagy érdeklődésre tekintettel. (Már sokan kérdeztétek így-úgy. :) )
Végre elindult a rendszer.

Passz, hogy mi volt, de szétverték az egész korai fejlesztés intézményrendszerét, és összevontak meg kivontak intézményeket, aztán valahogy szeptember elején még senki se találta a helyét.
Nomeg minket sem talált meg senki, hogy mindenáron fejleszteni szeretné ezt a csodabékát.
Egészen a múlt hétig.

Akkor behívtak a Logopédiai Intézetbe, ahova azt hittem, már az új konduktorunk vár. Pedig "ááá, dehogy!".

Felírt a nő 3 sort a Petiről:
a) ki volt az előző fejlesztője, (durva, ha még ez sincs meg),
b) lehetőleg a Nyíri útra szeretnék járni (ezt nyilván hobbyból írta fel, mert mondta, hogy nem valószínű, hogy bárkit is érdekelni fog),
c) és hogy a beszédfejlődés beindult.

Valamint elmondta, hogy most, hogy így egybekerült minden egy intézménybe, van lehetőség nekem(!) heti egy pszichológiai tanácsadásra (és jó is lenne, ha igénybevenném, mert akkor nem esnék ki a rendszerből). Ezt az utolsó felvetést egyáltalán nem értettem, de megfogadtam, hogy legközelebb, ha ilyen helyre megyek, korábban kelek és rendesen megfésülködök. :D

(Amúgy perszepersze hűdejó, de nekem kb. évi 2* kéne pszichológus esetleg a gyereknevelési kérdéseimet megbeszélni. Heti egyszer ezért gyerekfelügyeletet keresni... hát izé... nem, na. ) (Viszont Kati jelzem, van ilyen, kérdezz majd rá!!!)

Aztán elváltunk azzal, hogy nem tudja mikor, ki, és hol fogja a fejlesztést tartani, de majd hívnak.

Ehhez képest hamar, már a múlt héten hívott is egy csaj, és kiderült, hogy ő lesz az új konduktor, és a Juhar utcán kéne nyomulni. (Az van a legmesszebb tőlünk, úgyhogy legnagyobb örömömre végre lesz bicajom. Babakocsival sem vészes: 20 perc, de bringával sokkal egyszerűbb lenne az élet.)

Már voltunk szerdán és ma is fejlesztésen. Hát nagyon teszik a dolog!
Ugyanis az új konduktor (Timi) egyszerűen pozitív. Szerinte minden okés, minden szuper, ami nem, az meg idővel az lesz. :)
Tényleg annyira tetszik a hozzáállása. Ráadásul fiatal és abszolút lelkes. És még a gyerekeket is szereti. Olyan igazi konduktor.
Azért ma olyat mondott, hogy nincs semmi nagy baj, Peti okos, értelmes, jól motiválható, rendben van. Mondom na ne ijesztgess! :) Csak a figyelme szétszórt. Mondjuk az eléggé.
Az első alkalommal felmérte, majd a beszéd kapcsán említette, hogy esetleg egy logopédus jól jönne.

És most ezen beszabehu. Ugyanis meséltem a DiGeorge fórumban tegnap, hogy állunk mi, mire rögtön tájékoztattak páran, hogy a héten kijött egy Kormányrendelet, miszerint, az SNI-s gyerekeknek NEM jár logopédiai fejlesztés, így őket már kidobták a logopédiáról. (Akik írták elsősök, meg suli előtt állnak, tehát az komolyabb szitu, mint egy 2 éves esetében.)
Ezen úgy kb. lehidaltam, hogy heeee?
És még most sem értem, mi motiválhatta a törvényhozót (de ja, oké, a pénz, dehát a nyonyóknak kell logopédia!) Vagyis most az kap logopédai fejlesztést, aki butuskán ejti az "sz"-t? Akinek papírja van róla, hogy segítségre szorul, az nem? Valahogy így.

Mi még hagyján, Peti tényleg fiatalka. És mi örülünk, hogy szépen beszél és kommunikál. Valójában, ha meg sem szólalt volna még, akkor sem pattogna senki rajta, mert talán 3 éves korig szoktak várni.
De ő óriási szókinccsel, ragozva beszél névmásokat használ teljesen rendben csak a hangzók keverednek. (Ezt úgy kell elképzelni hogy elsőre nem nagyon érteni, mit mond, de egy fél délelőttöt, ha együtt vagy vele, akkor rááll a füled és tudod, mit hogyan cserél fel, és úgy kb. megvan.)

A poén, hogy amúgy meg tök rendben működne a rendszer, ugyanis szerdán mondta a Timi ezt a dolgot, és ma délelőtt már hívtak a logopédiáról, hogy akkor megnéznék Petit. Ez pöpec.

Rákérdeztem erre az SNI-s dologra. És nagy csönd kerekedett a telefon végén. "Ez bizony így van. Dehát a Peti nem SNI-s. Nem látom a papírján!"
Úgyhogy mondtam a nőnek, hogy játszuk már azt, hogy nem is veszi észre keddig, és akkor legalább nézze meg, és monjdon valamit, hogy gáz, nemgáz, kell, nem kell, lehet-e magánba, nem lehet. Vagy mi.
Mert persze, hogy rajta van az SNI-s státusz, mert mindenkinek rajta van, ez nyonyóék hivatalos neve.
A Timi szerint sem kell egyelőre aggódnunk, ha gáz van sem, mert Peti alig múlt 2, és 4-5 éves korig nem nagyon szoktak amúgy beszédhibával foglalkozni, hiszen sokat tisztul még addig a gyerek beszéde.
De azért örülök, hogy egyáltalán puszira megnézik és véleményezik. (Jogosulatlanul persze.)

Úgyhogy továbbra is megy a korai fejlesztés. Ami eddig is tök jó hatással volt a fejlődésére (ráadásul nekünk most külön klassz, hiszen itthon Pepó azért már rendesen unatkozik ám néha, így olyan, mintha játszóházba vinném heti 2*. :D )


8 megjegyzés:

  1. FYI: a szomszéd kislány nem SNI, semmi baja se, elmúlt már 5 is, sőt 5,5 is, és még mindig így beszél: "Masssssssi, jeje velem jásssani". :o hát ölég fura. És tudom sovány vigasz, de akkor is, szerintem qva ügyes Petikirály!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azért én is halok ám fura dolgokat gyerekek szájából. na azokhoz képest semmi extra. :) Én nem látom olyan vészesnek a dolgot, mert még fiatal. (Gondolom 2 év múlva azért máshogy fogom gondolni.) De úgy voltam vele, ha már úgyis járunk ide-oda, akkor ez is belefér, hogy a beszéddel is foglalkoznak. (De egyelőre úgy tűnik, mégsem. )
      De köszi, azért aranyos vagy. :)

      Törlés
  2. Örülök, hogy Pepónál beindult a gépezet, mi jövő7héten kezdjük a tornát, a gyógypedagógus (az új) meg majd hív valamikó'. Amúgy tököm kivan, mert szerintem most sokkal fontosabb lenne neki a gyógypedagógiás cucc. Persze, a torna is jó a nyonyóság ellen, de akkor is na. Még jó, hogy mindenhol azt hallani, hogy hű de fontos a korai fejlesztés, ehhez képest hónapok óta nincs vele foglalkozva.
    A pszichológusos dolgot jó, hogy mondtad, köszi!!! Megpróbálom kiharcolni, bár ahogy ismerem a városunkat, szerintem itt ilyen nincsen. Na, de majd jól összekócolom a hajam, hátha megsajnálnak és kerítenek nekem pszichológust. Nekem szerintem nem ártana. :D (Félek, nehogy kényszerzubbonyt kapjak. Mondjuk azt a pszichiáter adna, de ő sem tartja indokoltnak, úgyhogy valószínűleg megúsznám :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy vannak esetek, amikor nagyon hiányzik a fejlesztés. Ez gáz.
      A pszichológus meg tuti nem az intézmény hókamókája, szerintem ennek a lehetőségnek meg kell lennie máshol is. Rögtön te jutottál eszembe, mert a múltkor írtad is, hogy dejólenne. Azért is emeltelek ki, nehogy ne vedd észre. Vagy valami. :)

      Törlés
    2. Öööö.. nem Hancsesz a gáz. Hanem a "szétesett rendszer" szitu. Na. :D

      Törlés
  3. Ehhez most muszáj hozzászólnom. Azok kedvéért akik nem ismernek: Móni unokatesója vagyok (vagy valami ilyesmi) és gyógypedagógus.
    Valóban, az új oktatási törvény életbe lépésével összeomlott a gyógypedagógiai rendszer. Továbbra is van mindenféle ellátás, csak jól összekuszáltak mindent. (Kinek jó ez?) Kollégáim közül senki nem tudja mit kell csinálnia, hová kell mennie, kikkel kell foglalkoznia. Szeptember végén még mindig nincsen fix órarendem, de én örülhetek, mert van, akinek egyáltalán nincsen még órarendje. Ezidáig még egy betű adminisztrációt nem végeztünk, mert senki nem tudja megmondani, hogy mit és hová kell írni. Majd utólag megírjuk. Nem tudjuk, hogy hány gyereket lehet egy csoportban foglalkoztatni. Az meg ugye nem mindegy, hogy 3 vagy esetleg 8 gyerkőccel foglalkozik valaki.
    A logopédiával meg az a helyzet, hogy nem kerültek ki a körből az SNI-sek, csak ezentúl nem a szakszolgálatos kollégák látják el őket, hanem az EGYMI-sek (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény). Valószínűleg ettől majd javul az ellátás színvonala, legalább is ott fent ezt gondolják. Vagy olcsóbb lesz? Nem tudom. Minden esetre hozzánk 40 km-ről fog kijárni a logopédus 4 SNI-s gyerekhez, és azon az 1 napon dupla órát fog tartani, mert csak így ér rá. Amúgy a másik kolléga 500 m-re lakik az iskolától, de ő már szakszolgálatis, így nem fejleszthet. Az új logopédusnak egyébként a hírét is csak a héten hallottuk, talán kedden meg is mutatja magát végre.
    Én magam gyógypedagógus létemre olyan gyerekeknek is tartok az idén fejlesztő órákat, akik nem fogyatékosok. A fejlesztős kollégát átküldték az óvodába, így most velem tömik be a lyukat. Még jó, hogy tanfolyami szinten tanultam ezt is.
    Szóval kedves aggódó anyukák, türelem, türelem. Majd egyszer beindul a rendszer. Addig is ne szidjátok a logopédust és a konduktort, mert nem ők tehetnek erről a káoszról, még csak nem is a főnökeik. Valahol ott egészen fönt rontottak el valamit, de azt nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenféleképpen jó, hogy ezeket leírtad. Mert innen, szülő oldalról is csak valami elképesztő káosz látszik.
      Én szimplán örülök, hogy helyén vagyunk, mert Peti pl. nem esik vissza fejlesztés nélkül. És tök megértem, aki már vakarózott, mert a kölykecnek egyszerűen kell ez a fajta a foglalkozás.
      A logopédiáról egyébként azt mondták, hogy buktuk, nem azt, hogy más fogja csinálni. Szóval azért vannak kérdések. (De mondom, én annak is örülök, hogy most valaki megnézi 27 hónaposan, aztán mond rá valamit. Nem érzem elkésettnek a dolgot.)
      Aztán reméljük a rendszer egyszercsak megszilárdul. Vagy valami.... :)

      Törlés
  4. Hú, ezek után én is hálát adok, hogy Bebe kapja továbbra is a fejlesztést a korai fejlesztőben! A logopédust meg magánba megoldjuk, mert nekünk is kell!

    VálaszTörlés