2014. márc. 11.

Péter és a könyv

Péterem! Mindig csak Péterem! :)
Van 7 főbűn. A 8. a könyvtépés...

Valaha még kis gatyamadzag volt, mindig letépte a függönyt. Tökre poénból, direkt és csakazértis, dehát mit lehetett tenni?  Semmit... Nagyon sokáig csinálta- vagy egy évig. Aztán most, amikor véletlenül megint lerántotta, akkor jutott eszembe, hogy de rég is csinálta már! És de jó már!

(Persze a "véletlenül lerántotta" arról szólt, hogy felmászott a fotelba és amikor fél lábbal a karfáról át akart lendülni a szobabiciklire, akkor megcsúszott és belekapaszkodott. Más kérdés, hogy ez az eset neki is eszébe juttatta ezt az igen szórakoztató dolgot és utána egy napon belül letépte a hálóban is egy részen, meg a gyerekszobában is maxra a függönyt...) Na, de ez is már hetekkel ezelőtt volt. Azóta semmi! Jeeee!

Erre bakker, kiderült, hogy ő nem abbahagyta, hanem csak leváltotta a tépőtevékenységet.
Má'meg elkezdte széttépkedni a könyveket. Az a baj, hogy alapvetően szereti őket, olvasgatja is, lapozgatja, mesél belőlük.
Aztán egyszercsak nyissz... 3 lap repül!
Keresztbe módszerrel az oldal közepén, csak hogy jobban fájjon.

De mivel szereti, meg ugye tudatosan szoktattuk is a  könyvekhez, most vegyem el? Az összes papíros könyvet? Megéri ez nekem?

Most már érezzük, hogy megérte volna...
Egyelőre tartozunk a könyvtárnak egy "Boribon születésnapja"-val. Azt csúnyán szétzúzta.
Aztán itthoniak közül hazavágta az egyik Maszat könyvét (a  kedvencét, amit karácsonyra kapott, naponta 15* olvastatta el, kívülről fújta), majd egy "Jó éjszakát Boribon"-t (ez még úgy ahogy megragasztható volt), utána az egyik AnnaPetiből száguldott ki egy oldal.

Ekkor már bevezettük a "nem olvashatsz egyedül papírkönyvet" csak leporellót vagy kartonosat témát. Mert betelt a pohát. Basszusmár, hogy ezzel a gyerekkel nem lehet mit kezdeni!

Aztán ma, amikor egy óvatlanul elől hagyott könyvtári Cipelő Cicákba is beletépett... Elfogyott a tengernyi türelem.
És agresszív kondicionálásba kezdtem.

"Szabad tépni a könyveket?" Szabad. "Nem. Nem szabad."
"Ha idehozok egy könyvet, széttéped?" Igen. "Nem, Nem téped."
"Szabad tépni a könyveket?" Szabad. "Nem. Nem szabad."
"Ha idehozok egy könyvet, széttéped?" Igen. "Nem, Nem téped."
"Szabad tépni a könyveket?" Szabad. "Nem. Nem szabad."
"Ha idehozok egy könyvet, széttéped?" Igen. "Nem, Nem téped."

"Ha idehozok egy könyvet, széttéped?" Igen. "Nem, Nem téped."
"Ha idehozok egy könyvet, széttéped?" Nem. "Okos vagy, nem téped."

Innentől kezdve már csak néha előugrottam az ajtó mögül rádörrenve a gyerek hajára, hogy
"Szabad tépni a könyveket?" Nem szabad. "Okos vagy, nem szabad."

Még pár napig nyomom, hátha megmarad az agyában.

Anyám! Egy akkora agytröszt vagyok. Há'nem? :D
De pont voltunk ma fejlesztésen, ahol a Timit faggattam, menthető-e a gyerek (vagy a könyveink, nem is tudom. :) ) Fenntartja, hogy okos ez, de borzasztóan huncut.
(Bírom ezt a finom megfogalmazást. Szerintem ez reálisan úgy hangzik, hogy "nem tök nyonyó, de a hülyeségre arra bezzeg van esze". " )
Különben a történet rém egyszerű, Peppkirály fordítva van bekötve: minél inkább tiltunk valamit, annál inkább érdekli és csinálja. És ez történt a könyvek terén is.
Sok dolog van, amit csinál, és sokkot kapok, és csak nagyon óvatosan, higgadtan mondom neki, hogy ezt nem szabad (különben, ha ijedtemben ráordítanék, 5 percen belül újra csinálná). De a könyvek esetében baromi ideges lettem, hogy következetesen elkezdte tépkedni.
És ráadásul nem fél ez semmitől, hogy valami fenyegetés beválhatna. Na jó, esetleg a "beteszlek a kiságyba", mint fenyegetés jön be (ennyit az agytrösztségemről amúgy, de jobb tényleg nem akad.)

Timi szerint az ilyen gyerekek kisiskoláskorra érnek be annyira, hogy nem csinálnak ilyeneket. Most úgy érzem, az rohadt messze van ( és ahhoz képest rohadt kevés a könyvünk...)


3 megjegyzés:

 1. ez a Péter mindig kitalál valami bosszantanivalót :D
  mondjuk megértelek, a könyv nálunk is szent és sérthetetlen!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is úgy érzem, hogy a benne annyi, de annyi lehetőség rejlik... :D

   Törlés
  2. hehe... erre szoktam mondani, hogy innen szép nyerni :)

   Törlés